MACAR PRENSİ RAKOCZİ’NİN AVRUPA’DAN TEKİRDAĞ’A UZANAN YOLCULUĞU ANILDI


59.‘uncu Uluslararası Tekirdağ Kiraz Festivali’nin 3’üncü gününde Macar Günü etkinlikleri çerçevesinde Rakoczi Müzesi önünde anma töreni yapıldı.
Bu yıl 22.’ncisi düzenlenen Anma Töreni’nin ardından ise Türk Macar Kültür Evi’nde “Avrupa’daki Rakoczi Anıtları Fotoğraf Sergisi” açılışı yapıldı.

Anma törenine katılan protokol temsilcileri arasında Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, Türk Macar Dostluk Derneği Başkanı Adem Dalgıç, Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, İstanbul Başkonsolosu Attila Pinter, Macaristan Tekirdağ Fahri Konsolosu Erdoğan Erken, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Burak Boğaç Baykal bulunurken Türk Macar Dostluk Derneği üyeleriyle vatandaşlar ve basın mensupları da anma etkinliğinde hazır bulundu.
Prens Rakoczi anıtına çelenk konulmasıyla başlayan törende her iki ülkenin ulusal marşları okundu ve Prens Rakoczi için bestelenen bir eser de müzik dinletisiyle icra edildi.
Türk Macar Dostluk Derneği Başkanı Adem Dalgıç’ın açılış konuşmasıyla başlayan programda Adem Dalgıç Macar Günü’ne katkı veren tüm kurumlara teşekkürlerini iletti. Tekirdağ Fahri Konsolosu Erdoğan Erken de iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesine destek olan herkese teşekkür etti.
Süleymanapaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar ise yaptığı konuşmada
“Bugün burada, sadece bir festivali değil, aynı zamanda yüzyıllara dayanan bir dostluğu kutluyoruz. Tekirdağ olarak bu dostlukta çok özel bir yere sahibiz. 18. yüzyılın başlarında, Macar Bağımsızlık Hareketi’nin lideri II. Ferenc Rákóczi, sürgün hayatını geçirmek üzere şehrimize gelmiştir. Prens Rakoczi Tekirdağ’da yaşadı, burada iz bıraktı. Rákóczi’nin hatırası, bizim için sadece tarihsel bir bilgi değil; iki halkı birbirine bağlayan güçlü bir dostluk köprüsüdür.” dedi.
22 YILLIK MACAR GÜNÜ GELENEĞİMİZ
Nallar, sözlerine şöyle devam etti “Bu yıl 59’uncusunu kutladığımız Uluslararası Kiraz Festivalimizde 22 yıldır da Kiraz Festivalimizin bir gününü “Macar Günü” olarak kutluyoruz. Bu güzel gelenek, her yıl daha da güçlenerek devam ediyor. Bugün; sergilerle, yarışmalarla, kültürel gösterilerle, Macaristan’dan gelen müzik gruplarının konserleriyle dolu dolu bir gün olacak. Hem Tekirdağ’ımızın kültürünü tanıtacağız hem de Macar kardeşlerimizin zengin kültürünü birlikte keşfedeceğiz. dedi.
Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis Dostluğa Katkı Veren Herkese Teşekkür Etti
Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar’ın ardından kürsüye davet edilen Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, Türkçe olarak yaptığı konuşmasında Tekirdağ’da daha çok Macar izleri görmekten dolayı mutlu olduklarını dile getirdi.
Büyükelçi Matis sözlerine şu şekilde sürdürdü.” Prens Rakoczi’nin sayesinde o kadar kuvvetli bir gönül bağımız oldu ki bunun kopması mümkün değil. Bugün burada 22.’inci Macar Gününü organize ediyoruz ki duygulanmamak mümkün değil. Kendimizi sizlere çok yakın hissediyoruz ve çok minnettarız.
Bugün de burada çeşitli kültür programlarımızı gerçekleştirmek ve buradaki geçmişimizi anmak bizim için çok önemlidir. Uzun yılardan beri devam eden gönüldaşlığımızda gerek Tekirdağ valiliği, gerek Tekirdağ Büyükşehir belediye başkanlığı ve gerekse Süleymanpaşa Belediyesi yle de olan işbirliğimizden çok mutluyum.
Bu sene Büyükşehir Belediyesi kararıyla sahildeki Özgülük ve Barış Parkı’ında Türk Macar Dostluk Parkı olarak yeni düzenlemeyle yeni bir isim verildi ki. Bu bizim dostane ilişkilerimize uyan çok bir güzel bir karar oldu. Bizler de Büyükelçilik olarak,İstanbul Kültür merkezimiz olarak her türlü destek olmaya hazırız. Süleymanpaşa Belediyesi başkanı sayın Volkan Nallar’a çok teşekkür ediyorum.
Keza Tekirdağ Macaristan Fahri Kosolusumuz sayın Erdğoğan Erken’e de şükranlarımı sunuyorum. Erdoğan Erken’in bizler çok seviyoruz. Macaristan’da onu herkes tanıyor. İyi ki varsınız Erdoğan bey bizim için çok değerlisiniz.
Türk Macar Dostluk Derneği Başkanı sayın Adem Dalgıç’a da değerli hizmetleri için çok teşekkür ediyorum.” Dedi.
“Avrupa’daki Rakoczi Anıtları” Fotoğraf Sergisi Açıldı.
Süleymanpaşa Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisinin ardından Csaky E vi’nde “Avrupa’daki Rakoczi Anıtları” sergisinin açılışı yapıldı.
Açılış kurdelesini Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, Süleymanpaşa Belediyesi Başkanı Volkan Nallar ve diğer protokol üyelerinin birlikte kestiği açılışta sergide yer alan kolaj halindeki fotoğraflarda Macar Prensi Rakoczi’nin Macaristan’dan Tekirdağ’a kadar uzanan yolcuğunda ziyaretinde bulunduğu ve çeşitli Avrupa ülkelerinde bulunan izlerini gösteren fotoğrafları Dünya Macar Anıtları Derneği Başkanı Dr. Miklos Messık’ın Macarca anlatımını Büyükelçi, Viktor Matis Türkçe tercüme ederek sergiyi gezen izleyicilere aktardı. Haber ve Fotoğraflar: F. Ozan Beysalan
