Tekirdağ Manşet Gazetesi

ÜRÜN FİYATLARI DÜŞTÜ

Önder Çiftçi Derneği 2019 Kanola Hasat Dönemi ile ilgili açıklama yaptı.

Önder Çiftçi Derneği vergisiz ham yağ ve ayçiçeği ithalatlarından dolayı ürün fiyatlarının düştüğünü ifade edildi.
Ürün fiyatları düşmesine rağmen ne yazık ki tüketici fiyatlarına yansımadığını belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi;” Kanola bugün dünya yağlı tohumları arasında, soyadan sonra ikinci sırayı alan, ülkemizin yağ açığının kapatılmasında önemli rol alacak ve toplumumuzun sağlıklı yağ tüketmesini sağlayacak ender bir bitkidir. Dünyada bugün üretilen yağlı tohumlar arasında soya 245 milyon ton ile birinci iken, 60 milyon ton ile kanola uzun yıllardır ikinci sıradadır ve üretimi giderek artmaktadır. Dünyada 1.sınıf yemeklik yağ olarak tüketilmektedir. Ülkemiz komşuları yani Avrupa’nın 28 üye ülkesinde yine çok benzer bir tablo bulunmaktadır. AB 28 ülkesinde üretimin %70 i Kanola , %24’ünü ise Ayçiçeği oluşturmaktadır. Özellikle sağlığını bizden çok daha fazla düşünen Avrupa’lının tercihi kanola yağından yanadır. Kanola yağı tüm dünyada ayçiçeği yağından her zaman fiyat olarak daha yüksektir. Kanola hasat sezonuna girdiğimiz bu günlerde üreticilerimiz hasat sevincini yaşayamamıştır. Ne yazık ki ülkemize hesap yapılmadan girişi yapılan vergisiz ham yağ ve ayçiçeği ithalatlarından dolayı 1 seneye yayılması gereken ithal ürün miktarı sadece 4 aya sıkışmış ve üretim yapan fabrikaların elinde stok birikmiştir. Bu sebepten ürün fiyatları oldukça düşmüştür. Ürün fiyatları düşmesine rağmen ne yazık ki tüketici fiyatlarına yansımamıştır. Buradan anlaşılmaktadır ki üretici ve tüketici bu uygulamadan hiçbir fayda sağlamamıştır. Fayda sağlayanlar ithalatçı lobileri ve üretim yapmadan ithal kotasını satan firmalardır. Ayçiçeği ve yağı üzerinden yapılan bu hesaplar ne yazık ki diğer yağlı tohum üreticilerini özellikle şuanda hasadı başlayan kanola üreticilerini zor durumda bırakmıştır.
Özellikle kur etkisi ile artan girdi maliyetleri üreticileri üretim yapamaz duruma getirecektir. Bu üretim maliyetleri ile hem kanola hem de ayçiçeği üretim miktarı düşecektir. Hesapsızca yapılan ithalatlar ve düşürülen vergiler üretimi düşüren en büyük sebeptir. Zaten yıllık gerçekleşen 700.000 ton ayçiçeği ithalatının önce 300.000 ton, ikinci safhada 100.000 ton daha sonradan en son geçen hafta açıklanan Sırbistan üzerinden tanımlanan sıfır gümrük vergili ithal ayçiçeği ile tüm senede gelen ithal ürünün neredeyse %70’i kısa bir döneme sıkışmış ve ürün fiyatları dip seviye yapmıştır. Tam hasat sezonunda bu işlemlerin gerçeklemesi gelecek sezon üretimlerini de ciddi oranda düşürecektir. Bir diğer konu ise referans fiyat uygulamasıdır. Bu uygulama ile bazı yağ bitkilerinin önü de kesilmektedir. Bu bitkilerin başında ise kanola gelmektedir. Uygulanan referans fiyat kanola da 1000 $ üzerinden hesap yapılmakta ve bu yapılan hesap ile ne yazık ki yurtdışından kanola ürünü vergiden doğan maliyetten dolayı gelememektedir. Yurt dışı ithalatı kesilen kanola ürünü sene içerisinde devamlılık arz etmediğinden dolayı market raflarında girememektedir. Dünyanın en pahalıya tükettiği en kaliteli yağlardan biri olan kanola yağı ya margarin sanayine ya da biyodizel sanayisine gitmektedir. Şuanda kanola fiyatları dünya fiyatlarının altında kalmıştır. Ülkemiz açığı olan üründe ihracatçı konuma gelmiştir. İthalat konusunda daha doğru bir planlama yapıldığı taktir de, hem devletimiz vergiden vazgeçmez hem de aynı zamanda koruma duvarı ile üreticimizi koruyarak bu işi yönetebilir. Bu planlama 1 yıl öncesinden bir takvim ışığında yapılmalıdır.
Yağlı tohumlar konusunda acilen bazı önlemlerin hayata geçirilmesi gerekmektedir;
Yağlı tohumlu bitkiler, tahıllar kadar stratejik öneme sahip olduğu bir gerçektir ve bu gerçeği herkes kabul etmelidir.
Yağlı tohum alımı konusunda TMO yetkilendirilmeli ve lisanslı depoculuk sistemi tüm yağlı tohumlu bitkiler içinde biran önce açılmalıdır.
İthalat ve vergilendirme takvime bağlanmalı ve hasat dönemlerinde vergi en üst seviyede tutulmalıdır. Ayrıca diğer planlanan ithalat ve vergilendirme yıl içerisine yayılarak eşit oranda paylaştırılmalıdır.
Destekleme prim ödemeleri ekim sezonundan önce belirlenmelidir. Hasat sonrası acilen ödenmelidir. Tarımsal destekler şuan hasat sezonu gelmesine rağmen açıklanmamıştır. Üretici destekleme olarak ne kadar alacağını bilmemektedir. Eğer destekler daha önceden açıklanır ise hem üretimi teşvik eder hem de daha rahat plan yapılmasına olanak verir.
Önder Çiftçi Projesi ve kurumlarımıza bağlı çalışan tüm üreticilerimizin tek amacı ülkemizin petrolden sonra en çok para ödediği ithalat kalemi olan yağlı tohumların üretimini arttırarak, yağlı tohumların dışa bağımlılığını azaltmaktır. En zorlu ekonomik koşullarda, üretimden vazgeçmeyen üreticilerimiz, bu yıl gerçekleşen politikalar sebebi ile üzülerek belirtmeliyiz ki yağlı tohum üretimlerinde çok ciddi azalış meydana gelecektir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.