Tekirdağ Manşet Gazetesi

MEHMET TEVFİK BEY VE HAYRABOLU

Akın Şenel

Akın Şenel

1984 Tekirdağ’da doğdu. İlkokul ve ortaokul ve lise öğrenimini burada tamamladı. 2003 yılında Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Tv Sinema bölümünü kazandı ve üniversiteden 2010 yılında mezun oldu. Ulusal Kanal, Trakyatürk, Habertrak, Pusula gibi tv ve gazetelerin çeşitli departmanlarında görev aldıktan sonra, bir süre Tekirdağspor Kulübü’nün sosyal medya ve basın biriminde görev aldı. Şuanda özel bir firmanın ürün fotoğrafçılığı görevini yürütüyor.

Tekirdağ iline bağlı Hayrabolu ilçesinin Cumhuriyet dönemi ilk Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Bey 1923-1930 yılları arasında toplam 7 yıl görev yapar. Tevfik Bey, 1934 yılında soyadı kanunuyla beraber “Selen” soyadını alır.

HAYRABOLU VE KÖYLERİ BİR ESERDE TOPLANIYOR

Tevfik Bey, vefat edene kadar dördü basılı, ikisi yazdığını bildirdiği halde bulunamamış toplam altı eser kaleme alır. Bu kitapların bölgemiz açısından kuşkusuz en önemlisi; “Vekayi-i Tarihiyyeden Bir Nebze Yahut Memalik-i Şahaneden Bir Kaza” adıyla yayımlanır. Tevfik Bey bu kitabında Hayrabolu ilçesini ve çevresini kaleme alır. Eser resmi kayıtlara göre, 6 Şubat 1896 tarih ve 409 numaralı ruhsati ile basılır.

HAYRABOLU – TEKİRDAĞ ARASI 8 SAAT

İlerleyen yıllarda Hayrabolu ilçesinin Cumhuriyet dönemi ilk Belediye başkanı unvanını alacak olan Tevfik Bey eserinde o dönemde ki ulaşım yolları ve mesafelerini ele alırken şu ifadeleri kullanır: ”İlçe merkezi olan Hayrabolu kasabasından Çene, Kemaller, Karaca Kılavuz köyleriyle Karaca Murat çiftliğinden geçerek sekiz saatte Tekirdağ’a gidilir.” Edirne iline ulaşımla ilgili için ise üç yol olduğunu belirten Tevfik Bey: ” Bunlardan biri hiçbir yere uğramadan üç saatte Babaeski istasyonuna, oradan trenle Edirne’ye varılır. Diğeri Babaeski merkezinden Havsa’ya uğrayarak iki saatte Edirne’ye ulaşılır. Öbürü Hayrabolu bağları içinden Çerkez Müsellim, Danişment köyleri solda bırakılarak Hedeyli sırtından Ergene üzerinden Pehlivanköy tren merkezine oradan Malkoç, Şaraplar, Zalif köyleri ve Havsa kasabası solda kalarak Edirne’ye on saatte gidilen yoldur.” Diye açıklar.

MÜSLÜMAN, RUM, BULGAR, ERMENİ BİR ARADA YAŞIYOR

Kitabın ilerleyen bölümünde bölgenin dinsel ve etnik yapısı hakkında da bilgi veren Tevfik Bey, Hayrabolu ve köylerinde 16101 Müslüman, 3447 Rum, 422 Bulgar ve 40 Ermeni yaşadığını belirtiyor. Eserde köyler de detaylı olarak incelenirken Tatar Cedit Kasım Paşa, Akıncılar, Turapu köylerinde Rumların; Çerkez Müsellim’de Pomakların yaşadığından bahseder. Kitap da ayrıca Emir Yakup köyünde 444 Tatarın yaşadığı bilgisi de aktarılmaktadır.

Tevfik Bey eserine; tarım, maden, ticaret, tekke ve zaviyeler bölümlerini de ekleyerek Hayrabolu ilçemizle ilgili detaylı bilgileri bize ulaştırmıştır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
ŞEYH GALİB - 17 Ekim 2019
İBN-İ HALDUN -2- - 25 Eylül 2019
İBN-İ HALDUN -1- - 17 Eylül 2019
İBN RÜŞD (1126-1198) - 10 Eylül 2019
BERBERİLER - 3 Eylül 2019
LOKUM VE HACI BEKİR EFENDİ - 17 Ağustos 2019
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.