Tekirdağ Manşet Gazetesi

LOKUM VE HACI BEKİR EFENDİ

Akın Şenel

Akın Şenel

1984 Tekirdağ’da doğdu. İlkokul ve ortaokul ve lise öğrenimini burada tamamladı. 2003 yılında Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Tv Sinema bölümünü kazandı ve üniversiteden 2010 yılında mezun oldu. Ulusal Kanal, Trakyatürk, Habertrak, Pusula gibi tv ve gazetelerin çeşitli departmanlarında görev aldıktan sonra, bir süre Tekirdağspor Kulübü’nün sosyal medya ve basın biriminde görev aldı. Şuanda özel bir firmanın ürün fotoğrafçılığı görevini yürütüyor.

Lokum adı, Arapça “Rahat-ul Hulküm” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük, “Boğaz Rahatlatan” anlamına gelir. Yaklaşık 600 yıldan bu yana Türkiye’de üretilmektedir ve geleneksel tatlılarımız arasındadır. İlk olarak 15. yüzyılda ortaya çıkmış olmasına rağmen, Osmanlı saraylarına girmesi 17. yüzyıl içerisinde gerçekleşmiştir.

Daha önceleri bal ya da pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokumun 17. yüzyılda `Kelle Şekeri` olarak bilinen rafine şeker ile özellikle nişastanın bulunup ülkeye getirilmesi sayesinde hem yapımı, hem de lezzeti değişti. Osmanlı’da üretilen lokum; gül ve limondan yapılmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu’nda lokumun bilinen ilk üreticilerinden sayılan Hacı Bekir Efendi 1777 senesinde Kastamonu’dan İstanbul’a gelerek Bahçekapı’da açtığı ufak bir dükkânda lokum, akide şekeri vb. gıda maddelerini üretmeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda Hacı Bekir Efendi, devrin padişahı II. Mahmut tarafından Nişan-ı Ali Osmani ile ödüllendirilmiş ve sarayın şekercibaşısı olarak hizmet etmiştir.

Hacı Bekir Efendi’nin lokumunu tadan bir İngiliz gezgin lokumu “Turkish Delight” olarak İngiliz literatürüne taşımıştır. Ardından lokum, dünyaca ünlü bir Türk tatlısı olduğunu ispatlama yolunda; 1873 Viyana Fuarı’nda Gümüş, 1888 Köln Fuarı’nda Gümüş, 1897 Bürüksel Fuarı’nda Altın, 1906 Nice Fuarı’nda Altın madalyalar kazanmıştır. Ayrıca 1893 Chicago Fuarı’nda da lokumun tanıtımı yapılmıştır.

1906 yılında Fransa’nın Nice kentinde yapılan fuardaki başarısı, Hacı Bekir’in oğlu Ali Muhiddin Bey’e birinci mertebe Osmanlı Nişanı kazandırmıştır. Ayrıca, 1844 yılında Mehmet Kamil tarafından yazılan ve ilk basılı Türk yemek kitabı unvanına sahip olan Melce’ül Tabahhin’de de lokuma yer verilmiştir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
ŞEYH GALİB - 17 Ekim 2019
İBN-İ HALDUN -2- - 25 Eylül 2019
İBN-İ HALDUN -1- - 17 Eylül 2019
İBN RÜŞD (1126-1198) - 10 Eylül 2019
BERBERİLER - 3 Eylül 2019
LOKUM VE HACI BEKİR EFENDİ - 17 Ağustos 2019
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.