KISA KISA TEKİRDAĞ
Tekirdağ şehrinin kuruluş tarihi M.Ö.6 binlere kadar inmekle birlikte şehir önce Trakların, daha sonra Perslerin, Romalıların ve Bizanslıların egemenliğinde geçmiştir. 1357 yılında ise Türkler tarafından şehir fethedilmiştir (Tekirdağ Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 2012). Şehrin ilk adı Bisanthe olarak bilinmekle birlikte şehir, Romalılar devrinde Rhadesthus, Bizans devrinde Rodosto ismini almıştır. Türkler Tekirdağ’ı fethettikten sonra 1358-1732 tarihleri arasında adı Rodosçuk adı kullanılmış olup, 1732-1923 tarihleri arasında Tekfurdağı olarak adlandırılmış, 1924’te ise Tekirdağ adını almıştır (Serez, 2007: 12-14).
Tekfurdağı ile ilgili 1310 ve 1317 salnameleri tarım hakkında bilgiler vermektedir. Merkez kazanın arazisi oldukça verimli olup halkın geneli ziraatla meşguldü. Sancak genelinde birinci derecede buğday, arpa, susam, yulaf, çavdar, mısır, kuşyemi, burçak, nohut, fasulye, keten, mercimek, pamuk, kara tohum ve üzüm tarımı yapılmaktaydı. Hayrabolu kazasında buğday cinsi ak, sarı ve karabaşak isimleriyle üç çeşit olup verimi oldukça yüksekti.
Tekfurdağı Kasabası civarında bir hayli bağ ve bahçe mevcut olup gayet lezzetli her çeşit üzüm hâsıl olur ve üzümün bol olduğu senelerde Tekfurdağı Limanı’ndan İstanbul ve diğer Osmanlı şehirlerine 400.000 kilogram kadar üzüm sevk ve ihraç olunurdu. Ayrıca buranın üzümlerinden üretilen şaraplar da meşhurdu. Sancak dahilinde Naib nahiyesi, Kumbağı köyü başlıca şarap üretim merkezleriydi.
Tekirdağ’da basın tarihi Cumhuriyet dönemiyle birlikte başlamıştır. 1924 yılında Tekirdağ İl Özel İdaresi tarafından “Vilayet Matbaası” kurulurken, bu basım evinden çıkan ilk eser Tekirdağ Ortaokulu Tabiat Öğretmeni Mustafa Reşit’in kaleme aldığı “Gazi’nin Gazası ve Cumhuriyet Manası” olmuştur (1925).
Tekirdağ’da yayınlanan ilk gazete 1925 yılında “Köylü Dili Gazetesi” adını taşımaktadır. Bu gazete şapografla çoğaltma tekniği kullanılarak hazırlanmıştır. Yine aynı yıl içerisinde Vilayet matbaası tarafından “Tekirdağ Gazetesi” yayın hayatına başlamıştır. Bu gazete basım evi harfleriyle dizilip basılan ilk gazete olma özelliği taşımakla beraber, perşembe günleri dört sayfa olarak yayınlanmıştır.