Tekirdağ Manşet Gazetesi

Bölge Plan Hazırlıkları Başladı

Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ illerinin 2024-2028 döneminde gelişme eksenlerine yön verecek olan TR21 Bölgesi Bölge Planı hazırlıkları kapsamında Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) tarafından düzenlenen Vizyon çalıştayları Kırklareli ile başladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda TRAKYAKA tarafından Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ illerinde yürütülecek olan TR21 Bölgesi 2024-2028 Yılı Bölge Planı hazırlık çalışmalarına başlandı. TR21 Bölgesi Bölge Planı Vizyon Çalıştayları kapsamında Kırklareli’de gerçekleştirilen çalıştaya Kırklareli Valisi Birol Ekici, Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kırklareli İl Genel Meclisi Başkanı Aydın Karakoç, il ve ilçelerin belediye başkanları, kaymakamlar ve ilgili kurum yöneticileri ve temsilcileri katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Ajansın geçmiş yıllarda edindiği deneyimi yeni plan dönemine yansıtarak Trakya’yı geleceğe hazırlamayı amaçladıklarını söyledi. Konuşmasında Bölge planı ile illerin sorunlarına çözüm bulmak ve potansiyelinden etkin şekilde faydalanmasının hedeflendiğini vurgulayan Genel Sekreter Şahin, “2024 yılı sonrası için ülke genelinde ulusal ve bölgesel kalkınma uygulamalarının etkinliğinin artırılması amacıyla hazırlanacak bölge planlarının koordinasyonu görevi merkezi düzeyde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına; yerel düzeyde ise Bakanlığın yönlendirmeleri çerçevesinde kalkınma ajanslarına verilmiştir. Yıl sonuna kadar kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından tüm paydaşların katılım ve katkılarıyla oluşturulması hedeflenen, 2024-2028 yıllarını kapsayacak TR21 Bölge Planı hazırlık çalışmaları ise Trakya Kalkınma Ajansı tarafından yürütülecektir. Geçmiş yıllarda edinilen iki bölge planı deneyimimizi yeni plan dönemine yansıtarak illerimizi geleceğe hazırlamak istiyoruz. Bu kapsamda, bölgemizin sorunlarına çözüm bulmak ve potansiyelinden daha etkin faydalanmak amacıyla kamu-özel-sivil toplum kuruluşlarımız da dâhil olmak üzere toplumun her kesiminden gelecek somut proje ve program önerilerini bölge planımıza yansıtmayı hedefliyoruz.
Daha sonra söz alan Kırklareli Valisi Birol Ekici, Kırklareli’nin Karadeniz’e 60 kilometre, Bulgaristan’a 177 kilometre sınırıyla İstanbul ve Avrupa arasında yer alan çok seçkin bir il olduğunu söyledi. Kırklareli’nin elektrikte kayıp kaçak oranının yüzde 5 olduğunu vurgulayan Ekici, bunun çok önemli bir gösterge olduğunu kaydetti. Kentte her şeyin kayıt altında olduğunun göstergesi olduğunu dile getiren Ekici, vatandaşların tümünün sosyal güvenlik şemsiyesi altında olduğunu dile getirdi.
“Kentte orta geliri tutturmuş, doğru, dürüst, adaletli yatırım ve yönetmenin bulunduğu bir şehirdeyiz” diyen Ekici, şöyle devam etti: “Trakya olarak çok önemli üstünlüklerimiz var, tarihimiz var, denizimiz var, kültürümüz var, seçkin longoz ormanlarımız var. Tarımda Trakya olarak Türkiye’nin yüzde 8 ürününü biz üretiyoruz. Trakya olarak topraklarımızın büyüklükleri çok güzel ve işletme büyüklüklerimiz Türkiye ortalamasının üzerinde, sanayide de iyi bir yoldayız.”
Trakya’nın sanayi ve tarım alanında çok güzel bir yolda olduğuna dikkat çeken Ekici, “Kırklareli OSB’nin, büyüklüğü 505 hektar, Büyükkarıştıran OSB’nin büyüklüğü 596 hektar, Evrensekiz OSB’nin 212 hektar, bir özel OSB’miz var, onunki 65 hektar. Toplam OSB büyüklüğü. 1378 hektar.” dedi.
Sanayinin önemine vurgu yapan Ekici, “Sanayi olmadan yani biz buğday üreterek, efendim ayçiçeği satarak bunları işleyip sanayi ürünü haline getirmeden ayçiçeği, yağı haline getirmeden sattığımız sürece biliyorsunuz ki, tarımsal ürün satan ülkeler ortalama 5 bin dolar milli gelire sahip. Kalkınmakta olan ülkeler işte 10 bin dolar milli gelire sahip ki biz 11-12 bin dolarları yakaladık. Ama bizim gerçekten böyle seçkin bir ortamda seçkin bir yerleşim, coğrafyada 25 bin dolar, 30 bin doları yakalamamız hiçten bile değil. Önümüzde bir fırsat, bunların dikkate alınmasını istiyorum”. şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarından sonra Kırklareli’deki kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla çalıştaya geçildi. Katılımcılara “2024-2028 yılları arasında nasıl bir Trakya hayal ediyorsunuz?” sorusu soruldu. Daha sonra katılımcılar tarafından sorunlara ilişkin sunulan çözüm önerileri bir tabloda birleştirildi. Çalışmaların tamamlanması sonrasında ise sorunlar ve çözümlere ilişkin katılımcılardan elde edilen verilerin sunumu yapıldı.
Trakya Kalkınma Ajansı 2024-2028 Yılı TR21 Bölge Planı hazırlık çalışmaları kapsamında il çalıştayları, saha çalışmaları ve masabaşı araştırmalarının tamamlanması sonrasında taslak bölge planı hazırlanacak. Taslak Bölge Planı katılımcılık esasları gereği illerde paydaşlar ile tekrar görüşülecek. 2024-2028 Yılı TR21 Bölge Planı’nın 2023 yılının ilk yarısında Cumhurbaşkanlığı kararıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.